próżniowe worki

Przechowywanie żywności bez dostępu powietrza

Przechowywanie żywności od zawsze sprawiało ludziom trudność. Praktykowano więc suszenie bądź wekowanie przetworów. Takie działania zmieniają jednak smak i konsystencję dlatego pozostawiają wiele do życzenia. Dopiero próżniowe worki zrewolucjonizowały sposób pakowania żywności. Te innowacyjne opakowania przedłużają świeżość produktów. Jednocześnie pomagają zachować niezmieniony smak oraz wartości odżywcze. Woreczki próżniowe vacuum sprawiają, że dystrybucja żywności jest łatwiejsza. Do klienta trafia bowiem produkt, który nie stracił swoich właściwości w czasie przewozu.

Sama nazwa już wskazuje, jak działa worek próżniowy. Kluczem jest usunięcie powietrza z wnętrza opakowania. To znacząco ogranicza wzrost mikroorganizmów odpowiedzialnych za psucie się żywności. Technologia próżniowa wydłuża termin przydatności do spożycia. Dobrym przykładem są specjalnie przygotowane opakowania na ryby. Pozwalają one klientom otrzymać świeży produkt. Mimo że najczęściej musi on przebyć długą drogę do sklepu. Podobnie działają worki do mięsa lub warzyw.

Próżniowe worki i ich zalety

Woreczki do pakowania próżniowego żywności mają ogromną przewagę nad innymi opakowaniami. Pomagają bowiem zachować niezmieniony smak żywności bez konieczności dodatkowej obróbki termicznej. Bez dostępu powietrza procesy utleniania są znacznie spowolnione. Właśnie to pomaga utrzymać oryginalny smak i zapach produktów. Z tych możliwości korzystają chętnie producenci żywności. Mogą bowiem oferować konsumentom wyższej jakości produkty.

Globalnym problemem jest powszechne marnowanie żywności. Worki do przechowywania próżniowego pomagają walczyć z tym zjawiskiem. W gastronomii marże często są niskie, a produkty szybko tracą na wartości. Dużą zaletą jest więc możliwość przedłużenia świeżości produktów. Pakowanie próżniowe zupy wydatnie ograniczy wyrzucanie produktów spożywczych. Dla sprzedawców detalicznych oznacza to mniejszą ilość odpadów. Dla konsumentów natomiast świeższe produkty dostępne przez dłuższy czas.

Higiena w produkcji żywności jest bardzo ważna. Równie ważne jest też zachowanie standardów podczas dystrybucji. Zaniedbania w tym zakresie stanowią bowiem zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Dużą rolę w ochronie produktów spożywczych mają worki do pakowania. To właśnie opakowania vacum budują barierę ochronną przed zanieczyszczeniami zewnętrznymi.

Osobną kategorię stanowią opakowania próżniowe pozwalające na przygotowywanie posiłków. Worki do gotowania metodą sous vide pomagają wydobyć wszystko, co najlepsze z mięs i warzyw. Korzystają z nich najlepsze restauracje. Worki do sous vide można też wykorzystać w domowej kuchni.