Trendy w pakowaniu warzyw
Preferencje konsumentów zmieniają się nieustannie. Obecnie w dużym stopniu dyktuje je stan środowiska naturalnego. Dlatego także rynek opakowań ewoluuje. Producent opakowań do żywności modyfikuje swoją ofertę. Tak, by odpowiadać na potrzeby odbiorców. Przykładem zmian są worki do pakowania warzyw. Odgrywają dużą rolę w łańcuchu dostaw świeżych produktów. Są to rozwiązania klasyczne, sprawdzone na przestrzeni lat. Pojawiają się również nowości. Ich popularność stoi jeszcze pod znakiem zapytania.
Klasyczne siatkowe worki do pakowania warzyw
Tradycyjne worki siatkowe od lat są sprawdzonym wyborem. Ich popularność wynika przede wszystkim z prostoty użycia. Zaletą są również niskie koszty produkcji. Do tego siatka zapewnia cyrkulację powietrza. Jest to konieczne w przypadku produktów łatwo psujących się. To głównie ziemniaki czy cebula. Przezroczyste worki do pakowania umożliwiają konsumentom ocenę jakości warzyw. Dzieje się to bez konieczności otwierania opakowania. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Sprzyja także przedłużeniu świeżości produktu.
Zmiany podyktowane ekologią
Worki siatkowe mają wiele zalet. Jednak posiadają również istotną wadę, podobnie jak inne opakowania. Powstają z tworzyw sztucznych, które są obecnie ogromnym problemem świata. Dlatego każdy producent opakowań foliowych z nadrukiem poszukuje bardziej zrównoważonych rozwiązań. Coraz większą popularność zyskują worki wykonane z materiałów biodegradowalnych oraz kompostowalnych. Takie worki bio powstają z naturalnych surowców,, jak skrobia kukurydziana. Są najczęściej przeznaczone do kompostowania przemysłowego. Nie jest to jeszcze rozwiązanie idealne. Stanowi jednak bardzo istotny krok w kierunku ograniczania ilości odpadów plastikowych.
Wielorazowe worki do pakowania warzyw
Worki wielokrotnego użytku nie są innowacją. Od dawna używa się bowiem toreb materiałowych, które można uprać. Dotychczas jednak takie rozwiązanie nie było powszechnie stosowane do pakowania warzyw i owoców. W sklepach nieśmiało pojawiają się wielorazowe woreczki, które można kupić i przynosić na kolejne zakupy. Wykonane są z trwałych materiałów. Jest to między innymi bawełna organiczna czy poliester z recyklingu. Niestety nie cieszą się dużym powodzeniem wśród konsumentów. Nieco lepiej jest, jeśli chodzi o opakowania ekologiczne do żywności. Tam sam producent zdecydował o zastosowaniu rozwiązania przyjaznego środowisku. Konsument ma za zadanie jedynie wziąć gotowy produkt z półki sklepowej. Nie musi pamiętać o przyniesieniu swojej wielorazowej torby. Takie produkty są nadal droższe, ale grono świadomych klientów jest w stanie zapłacić więcej za proekologiczne rozwiązania.
Dopóki jednak nie pojawią się odgórne uregulowania, w obrocie będą nadal funkcjonowały plastikowe worki do kiszonek czy siatkowe worki.