opakowania ekologiczne do żywności

Zmiany w sposobach pakowania

Klasyczne opakowania do żywności przechodzą prawdziwą rewolucję. Duży wpływ na ten proces ma świadomość społeczna. Stan środowiska naturalnego jest bowiem coraz gorszy. Planetę zalewają tony plastikowych odpadów. Dużą część z nich stanowią foliowe worki do pakowania. Producenci poszukują więc rozwiązań przyjaznych dla środowiska. Dobrym wyjściem wydają się być opakowania ekologiczne do żywności. Potencjalnie rozwiązują bowiem problem nadprodukcji tworzyw sztucznych. Niestety ekologiczne odpowiedniki nie zawsze są wystarczające. Często prototypy opakowań eko nie są odporne na temperatury bądź inne czynniki. To je dyskwalifikuje jeszcze przed wprowadzeniem na rynek. Udoskonala się więc istniejące rozwiązania bądź tworzy zupełnie nowe. Na rynku jest jednak duża grupa produktów mniej wymagających. W ich przypadku opakowania ekologiczne spełniają swoje zadanie w pełni.

Plastikowe worki stanowią poważne zagrożenie dla środowiska. Głównie ze względu na długi czas rozkładu. Natomiast opakowania bio powstają z innowacyjnych materiałów. Wpływają więc na środowisko w znacznie mniejszym stopniu.

Z czego powstają opakowania ekologiczne do żywności?

Ciekawym materiałem jest bioplastik. Jest to plastik jedynie z nazwy i stanowi dobrą alternatywę dla tworzyw sztucznych. Materiał ten powstaje z naturalnych komponentów. Może to być skrobia kukurydziana, trzcina cukrowa czy celuloza. Dzięki temu worki doypack z bioplastiku szybko rozkładają się w środowisku naturalnym. Nie szkodzą przy tym otoczeniu. Pod warunkiem jednak, że nie posiadają nadruków wykonywanych nieodpowiednimi farbami.

Znanym od dawna materiałem ekologicznym jest papier. Wątpliwości budzi etyczne pozyskiwanie tego surowca. Obecnie jednak znaczna część papierowych opakowań pochodzi z recyklingu. Możliwa jest produkcja dość trwałych opakowań papierowych. Mimo tego nie spełniają one wszystkich wymogów specyficznych produktów. Z tego powodu nie powstają chociażby worki do sous vide z papieru.

Producenci opakowań nieustannie poszukują nowych rozwiązań. Wprowadzają na rynek warianty z włókien bambusowych czy skorup ryżowych. Są to materiały ulegające biodegradacji. Takie opakowania wykorzystują surowce będące produktem ubocznym innych procesów przemysłowych. Jednak takie pudełka i worki do pakowania nadal pozostają rozwiązaniami niszowymi. Ich koszt produkcji jest wyższy, niż wszechobecnego plastiku.

Ekologiczny proces produkcji

Wpływ na środowisko mają same opakowania, ale też ich proces produkcji. Traci bowiem sens wytwarzanie ekologicznych opakowań w fabryce zanieczyszczającej otoczenie. Standardem stają się więc instalacje fotowoltaiczne, które zasilają produkcję. Jeśli chodzi o opakowania ekologiczne producent powinien dbać również o produkcję bezodpadową. Tylko kompleksowe podejście może zatrzymać zmiany klimatyczne.