Header Background Image

Opakowania do żywności z folii i alternatyw

Opakowania doypack  »  Opakowania do żywności z folii i alternatyw
opakowania do żywności

Kontrowersyjna folia

Foliowe opakowania do żywności stały się nieodłącznym elementem codzienności. Są wszechobecne w supermarketach i restauracjach typu fast food. Nawet w domowych kuchniach zajmują istotne miejsce. Oferują bowiem niewątpliwą wygodę. Do tego są tanie. Mimo to wywołują coraz więcej kontrowersji. Wiele osób wskazuje, że foliowe worki do pakowania stanowią duże zagrożenie dla środowiska. Czy tak jest w rzeczywistości?

Opakowania próżniowe i klasyczne produkuje się z tworzyw sztucznych. Prym wiedzie polietylen. Dzięki temu są wytrzymałe i tanie w produkcji. Są doskonałe do przechowywania żywności. Chronią ją bowiem przed czynnikami zewnętrznymi. Stanowią barierę przez wilgocią, tlenem oraz dostępem mikroorganizmów. Dzięki temu zawartość dłużej zachowuje świeżość. Nic więc dziwnego, że foliowe torebki zyskały tak dużą popularność.

Zagrożenie dla człowieka i planety

Opakowania na ryby czy worki do kiszonek są bardzo użyteczne. Mimo to bardzo negatywnie oddziałują na środowisko naturalnej. W większości powstają z tworzyw sztucznych. Przez to nie ulegają szybkiej biodegradacji. Oznacza to, że po ich wyrzuceniu mogą zanieczyszczać środowisko przez setki lat. Niestety również produkcja tych materiałów jest energochłonna. Do tego emituje znaczne ilości dwutlenku węgla. Przyczynia się więc do globalnego ocieplenia.

Tworzywa sztuczne oddziałują negatywnie również na zdrowie człowieka. Dodatkowo same worki do gotowania metodą sous vide mogą być szkodliwe. Niektóre rodzaje plastiku mogą bowiem uwalniać szkodliwe substancje. Chodzi między innymi o bisfenol A (BPA) czy ftalany. Dzieje się to głównie, gdy opakowania są narażone na wysoką temperaturę. Te związki mogą wpływać negatywnie na człowieka.

Bezpieczne opakowania do żywności

Problem nadmiernej ilości plastiku w środowisku jest bardzo poważny. Eksperci alarmują o tym od wielu lat. Dlatego tak wiele podmiotów pracuje nad wprowadzaniem alternatyw dla tworzyw sztucznych. Proces ten wspomaga niejeden producent opakowań do żywności. Taka firma inwestuje bowiem w rozwój biodegradowalnych opakowań. Bio worki z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne folie. Takie opakowania są często wykonane z materiałów pochodzenia roślinnego. Rozkładają się one w znacznie krótszym czasie. Minimalizują tym samym negatywny wpływ na środowisko. Wielu producentów inwestuje też w sam proces produkcji. Fabryki zasilane energią odnawialną ograniczają problem energochłonności. Natomiast produkcja bezopadowa pozwala zminimalizować kwestię zanieczyszczań.

Konsumenci również mają duży wpływ na kwestie ekologii. Dobrą praktyką jest wybieranie produktów w opakowaniach przyjaznych dla środowiska. Worki do vacuum wielokrotnego użytku także będą dobrym rozwiązaniem.