Opakowania

Opakowanie na frytki z ziemniaków!

Firmy, które produkują frytki, produkują także zarazem dużo odpadów w postaci skórek z ziemniaków. Ideą projektu jest wykorzystanie tego materiału odpadowego w celu stworzenia opakowania na żywność! Skórka ziemniaczana składa się ze skrobi oraz włókien, które po maceracji i naturalnym wysuszeniu uzyskują zdolność wiązania się i twardnienia. Otrzymany materiał jest w całości produkowany z odpadów produkcyjnych i jest w 100% biodegradowalny. Po użyciu opakowanie można z powodzeniem ponownie wprowadzić do cyklu biologicznego, gdzie staje się karmą dla zwierząt lub nawozem dla roślin.

Tradycyjne opakowanie ma bardzo krótki czas użytkowania, i staje się odpadem, który prawie nie podlega recyklingowi. Peel Saver to zrównoważony środek, którego celem jest zastąpienie tradycyjnego opakowania.

Frytki są podawane w tej samej skórce, która pierwotnie zawierała i chroniła ziemniaka. Tym samym powraca on do stanu naturalnego.

Szczegółowo proces produkcji polega na pierwszej fazie maceracji i naturalnego suszenia skórek, które później są rozprowadzane w okrągłej formie. Następnie produkt zwija się wokół stożkowego kształtu, jak to ma miejsce w przypadku rzemieślniczych rożków do lodów.

W odniesieniu do suszenia skórek, przeprowadziliśmy kilka eksperymentów testując różne czasy i metody, uzyskując odpowiednią teksturę.

Dzięki odpowiednim inwestycjom projekt ten może być produkowany na dużą skalę z wszystkimi dostosowaniami, które są niezbędne do produkcji przemysłowej.

Peel Saver pokazuje inny punkt widzenia oraz powrót do prostoty.

Projekt został stworzony przez: Simone Caronni, Pietro Gaeli, Paolo Stefano Gentile

Poprzedni postNastępny post